انواع ریزش مو؛ بررسی انواع ریزش مو زنانه و مردانه
ریزش مو
مو یکی از اجزای ضروری پوست انسان است. نازک شدن، آسیب رساندن یا ریزش غیرطبیعی مو نه تنها می تواند محافظت فیزیکی پوست سر را مختل کند، بلکه بر سلامت روان نیز تأثیر می گذارد و حتی می تواند منجر به اختلال شدید عملکرد اجتماعی شود. آلوپسی آندروژنیک (AGA) شایع ترین بیماری ریزش مو در جهان است که هم مردان و هم زنان را درگیر می کند. به جای ریزش مو، روند ریزش مو در AGA با کوچک شدن تدریجی فولیکول های مو مرتبط است و در نهایت منجر به طاسی پیشرونده و متقارن می شود. دو الگوی اصلی ریزش مو به طور گسترده در AGA توصیف شده است.
انواع ریزش مو مردانه و زنانه
ریزش مو با الگوی مردانه
ریزش مو مردانه (MPHL) یا طاسی با الگوی مردانه (MPB) معمولاً به صورت فرورفتگی خط موی جلویی، با یا بدون طاسی ناحیه راس ظاهر می شود.
ریزش موی الگوی زنانه
ریزش مو زنانه (FPHL) با ریزش موی منتشر در قسمت میانی پوست سر ظاهر میشود و خط موی جلویی را نشان نمیدهد، که عمدتاً زنان را تحت تأثیر قرار میدهد.
نامگذاری ریزش مو با الگوی مردانه و زنانه امروزه هنوز باعث سردرگمی می شود. از آنجایی که تغییرات پاتولوژیک فولیکول های مو مشابه است، اکثر محققان ریزش مو با الگوی زنانه و مردانه را دو گونه از یک موجودیت با تظاهرات بالینی و پاسخ درمانی متفاوت در نظر می گیرند. فرض بر این است که این دو نوع ریزش مو ژنهای حساسیت مشترکی دارند، اما مطالعات ژنتیکی هیچ ژن حساسیتی برای ریزش مو با الگوی زنانه شناسایی نکردهاند و نشان میدهند که علت تفاوت اساسی با ریزش مو مردانه می باشد.
مطالعات قبلی نشان دادهاند که یکی از ویژگیهای اصلی تریکوسکوپی AGA افزایش ناهمگنی قطر ساقه مو است که میتوان آن را با قطر ساقه مو و نسبت موهای زائد اندازهگیری کرد. افزایش واحدهای تک فولیکول مو نیز یکی از نشانه های فولیکول مو در بیماران AGA است. علاوه بر این، نقاط زرد، علامت دورپیلار قهوهای/سفید، رنگدانههای لانه زنبوری، و نقطههای سفید از دیگر ویژگیهای مهم تریکوسکوپی AGA هستند که به طور بالقوه با شدت بیماری مرتبط هستند.
ریزش مو می تواند از نازک شدن خفیف مو تا طاسی کامل متغیر باشد. موها ممکن است به دلایل مختلف ریزش کنند. از نظر پزشکی، ریزش مو به چند دسته تقسیم می شود،
ریزش مو ناشی از تلوژن افلوویوم (Telogen effluvium)
این شکل رایج از ریزش مو دو تا سه ماه پس از استرس شدید، مانند یک بیماری طولانی مدت، جراحی بزرگ یا عفونت جدی رخ می دهد. همچنین ممکن است پس از تغییر ناگهانی در سطح هورمون، به ویژه در زنان پس از زایمان اتفاق بیفتد. مقدار متوسطی از مو از تمام قسمتهای پوست سر میریزد و ممکن است روی بالش، وان یا برس مو مشاهده شود. در حالی که ممکن است موهای برخی از قسمتهای پوست سر نازکتر به نظر برسند، اما به ندرت میتوان نقاط طاسی بزرگ را مشاهده کرد.
ریزش مو به علت عوارض جانبی دارو
ریزش مو می تواند یک عارضه جانبی برخی از داروها از جمله لیتیوم، بتا بلاکرها، وارفارین، هپارین، آمفتامین ها و لوودوپا باشد. علاوه بر این، بسیاری از داروهای مورد استفاده در شیمی درمانی سرطان - مانند دوکسوروبیسین (آدریامایسین) - معمولاً باعث ریزش موی ناگهانی می شوند که کل سر را تحت تأثیر قرار می دهد.
ریزش مو به دنبال علائم یک بیماری
ریزش مو می تواند یکی از علائم بیماری باشد، مانند لوپوس اریتماتوز سیستمیک، سیفلیس، اختلال تیروئید (مانند کم کاری یا پرکاری تیروئید)، عدم تعادل هورمون جنسی یا تغذیه نامناسب، به ویژه کمبود پروتئین، آهن، روی یا بیوتین. این کمبودها در افرادی که از رژیم های غذایی محدود استفاده می کنند و زنانی که قاعدگی بسیار سنگینی دارند بیشتر دیده می شود.
کچلی (عفونت قارچی پوست سر)
این شکل از ریزش موی تکهای، زمانی اتفاق میافتد که انواع خاصی از قارچها پوست سر را آلوده میکنند. این باعث می شود که مو در سطح سر بشکند و پوست سر پوسته پوسته شود. کچلی نوعی شایع ریزش موی تکه تکه در کودکان است.
آلوپسی آره آتا
یک بیماری خودایمنی است که باعث ریزش مو در یک یا چند تکه کوچک می شود. علت این وضعیت ناشناخته است، اگرچه در افرادی که سایر بیماری های خودایمنی دارند شایع تر است. هنگامی که همین فرآیند باعث ریزش کامل مو از پوست سر می شود، به آن آلوپسی توتالیس می گویند.
آلوپسی تروماتیک
این شکل از ریزش مو در اثر تکنیکهای آرایشگری ایجاد میشود که موها را میکشند (بافت مو یا قلابزنی محکم)، موها را در معرض حرارت شدید و پیچخوردن (غلتکهای داغ) قرار میدهند یا با مواد شیمیایی قوی (سفید کردن، رنگ کردن مو) به مو آسیب میرسانند. علاوه بر این، برخی افراد دارای اختلالی روانپزشکی غیرمعمول (تریکوتیلومانیا) هستند که در آن کشیدن و چرخاندن اجباری مو می تواند باعث ایجاد لکه های طاسی شود
طاسی با الگوی ارثی، یا آلوپسی آندروژنتیک
در مردان، ریزش مو ممکن است از الگوی مردانه معمولی (کاهش خط موی جلو و/یا نازک شدن مو در بالای سر) پیروی کند. این شایع ترین نوع ریزش مو است و می تواند در هر زمانی از زندگی مرد حتی در سال های نوجوانی شروع شود. معمولاً در اثر تعامل سه عامل ایجاد می شود: تمایل ارثی به طاسی، هورمون های مردانه و افزایش سن. بسیاری از زنان درجاتی از طاسی با الگوی زنانه را تجربه خواهند کرد. در زنان، نازک شدن در کل قسمت بالای سر یا تاج سر رخ می دهد و جلوی پوست سر را حفظ می کند.
علائم داشتن ریزش مو
ما به طور معمول روزانه 50 تا 100 تار مو را از دست می دهیم. اگر بیشتر از این مقدار ریزش داشته باشد، ممکن است مقادیر غیرعادی زیادی مو در برس ها، روی لباس ها و در فاضلاب سینک ها و وان ها پیدا کنید. همچنین ممکن است متوجه شوید که موهای شما به طور کلی نازک تر شده و خط رویش موهای شما تغییر کرده است یا یک یا چند تکه طاسی ظاهر شده است. هنگامی که ریزش مو نتیجه تلوژن افلوویوم یا عوارض جانبی دارو باشد، ریزش مو معمولاً در سرتاسر سر است، در حالی که در عفونت های کچلی و آلوپسی آره آتا، ریزش مو در تکه های کوچک رخ می دهد. همچنین، عفونت کچلی میتواند علائم دیگری مانند پوسته پوسته شدن پوست سر یا قسمتهایی از موهای شکسته که شبیه نقاط سیاه هستند ایجاد کند. در آلوپسی تروماتیک، ناحیه ریزش مو به روش آسیب مو بستگی دارد و از الگوی ایجاد شده توسط غلتک های داغ و درمان های شیمیایی پیروی می کند. در طاسی با الگوی مردانه، خط مو معمولاً ابتدا در شقیقه ها شروع به عقب نشینی می کند و به دنبال آن در بالای سر نازک می شود. به تدریج، ناحیه تاج کاملاً کچل می شود و حاشیه مو در اطراف پشت و کناره های سر باقی می ماند.
تشخیص ریزش مو
تشخیص پزشک بر اساس سابقه پزشکی، داروهایی که مصرف می کنید، وضعیت تغذیه، عادات آرایشگری و معاینه فیزیکی علت ریزش مو را تشخیص می دهد. اگر پزشک شما مشکوک به عفونت قارچی پوست سر باشد، ممکن است یک نمونه مو برای آزمایش آزمایشگاهی بگیرد. اگر پزشک مشکوک به بیماری پزشکی (مانند لوپوس) یا مشکل تیروئید، کمبود آهن یا عدم تعادل هورمون جنسی باشد، احتمالاً آزمایش خون مورد نیاز خواهد بود.
مدت زمان ریزش مو
مدت زمان ریزش مو به علت آن بستگی دارد. برای مثال، در تلوژن افلوویوم، موها معمولاً طی چند هفته تا چند ماه از دست میروند، اما پس از آن در طی چند ماه آینده دوباره رشد میکنند. هنگامی که ریزش مو یکی از عوارض جانبی دارو است، رشد مو معمولاً پس از قطع دارو به حالت طبیعی باز می گردد. اگر به دلیل آرایشگری ناهنجار ریزش مو دارید، ریزش مو معمولاً پس از تغییر به حالت طبیعی متوقف میشود، به استثنای آلوپسی کششی، که از سالها کشیدن موها با بافتهای سفت ناشی میشود. در عفونت کچلی سر، قارچی که این مشکل را ایجاد می کند باید حداقل به مدت 6 تا 12 هفته درمان شود و رشد مجدد مو ممکن است کند باشد. درمان زود هنگام برای جلوگیری از ریزش موی دائمی احتمالی مهم است. طاسی با الگوی مردانه و زنانه با گذشت زمان بدتر می شود اما قابل درمان است.
درمان ریزش مو
ریزش مو ناشی از تلوژن افلوویوم یا عوارض جانبی دارو معمولاً به هیچ درمانی جز قطع داروهایی که باعث ایجاد مشکل می شود نیاز ندارد. محدود کردن تروما یا قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی (مانند استفاده از سشوار، اتو مو، رنگ کردن یا خشک کردن مو) ممکن است ریزش مو را محدود یا متوقف کند. ریزش مو ناشی از تغذیه نامناسب یا بیماری معمولاً با اتخاذ یک رژیم غذایی سالم و درمان بیماری زمینه ای متوقف می شود. درمان عفونت قارچی پوست سر به 6 تا 12 هفته داروی خوراکی مانند تربینافین یا ایتراکونازول با یا بدون شامپوهای حاوی سولفید سلنیوم یا کتوکونازول نیاز دارد. آلوپسی آره آتا را می توان با کورتیکواستروئیدی که به پوست تزریق می شود یا روی پوست اعمال می شود، درمان کرد. سایر درمانهای این بیماری شامل کرم آنترالین (Drithocreme، DrithoScalp، Psoriatec)، ماینوکسیدیل (Loniten، Rogain) یا ترکیبی از این درمانها است.