عصاره های گیاهی
عصاره های گیاهی که در محصولات سوپرابیون استفاده شده است با شرح خواص آنها در ادامه آمده است ؛
رزهیپ (Rose Hip)
وقتی صحبت از رزهیپ میشود، بیشتر تمرکز بر روی شبه میوههای R.canina است که اغلب در پزشکی عمومی از آنها به عنوان "میوهها" یاد میشود. شبه میوههایی که رزهیپ (گل رز) نامیده میشوند.
شکل یک: شبه میوههای رسیده، "رز هیپ" از Rosa canina. رز هیپ میوههای گیاهان گل رز است که از فنجانهای گلدار بزرگ، گوشتی و قرمز تشکیل شده است که چندین میوه خشک (غشاهای نازک اطراف دانهها) را در بر میگیرد.
توجه: به طور کلی، رز هیپ اغلب به عنوان "میوه" R. canina در پزشکی استفاده میشود.
شکل دوم: آناتومی ساده شده رزهیپ که اجزای اصلی آن را نشان میدهد.
نکات: پوسته رز هیپ، پالپ گوشتی قرمز، هیپانتیوم (hypanthium) نامیده میشود.
رز هیپ تنها منحصر به R. canina نیست، بلکه در بسیاری از انواع گل رز وجود دارد، اما رز هیپ R. canina تنها نوع گل رز با فعالیتهای دارویی اثبات شده است. رزهیپ حاوی تعداد زیادی از مواد تشکیل دهنده است و مانند سایر محصولات گیاهی در معرض تغییرات فصلی در ترکیبات خود می باشد.
ترکیب R. canina و ویژگیهای آن به این صورت میباشد:
حاوی؛ 1) فلاونوئیدها، 2) کاروتنوئیدها، 3) اسیدهای چرب، 4) محتوای بالای ویتامینها (به ویژه ویتامین C)، 5) خواص آنتی اکسیدانی و 6) عوامل ضد التهابی.
مزایای سلامتی رزهیپ
- خواص ضد پیری (Anti-Aging)
روغن رزهیپ بعنوان یک ماده ضد پیری شناخته میشود، اگرچه تحقیقاتی که مزایای آن را تأیید میکند محدود است.
دانه های رزهیپ سرشار از چربی های اشباع نشده هستند که از غشای پوستی سالم محافظت میکنند و از پوست در برابر ترکیبات التهابی مانند اشعه ماوراء بنفش (UV)، دود سیگار و آلودگی محافظت میکنند.
- کاهش درد آرتریت
رز هیپ در کاهش درد و التهاب در بیماران مبتلا به استئوآرتریت نقش بسزایی دارد.
- کاهش چربی خون
- بهبود سلامت قلب
مصرف رزهیپ ممکن است با کاهش کلسترول و فشار خون، سلامت قلب را تقویت کند. یک لیوان نوشیدنی رزهیپ حاوی 40 گرم پودر رزهیپ در روز منجر به کاهش قابل توجه فشار خون، کلسترول تام و کلسترول LDL (بد) میشود.
عوارض جانبی رزهیپ
رزهیپ بطور کلی بی خطر در نظر گرفته می شود. با این حال، بی خطر بودن آن در دوران بارداری و شیردهی مشخص نیست.
مصرف دوزهای بالای ویتامین C ممکن است باعث تهوع، ناراحتی معده، یبوست و سوزش سر دل شود. به دلیل ویتامین C موجود در آن، مصرف بیش از حد رزهیپ ممکن است به افرادی که دچار سنگ کلیه عودکننده، کم خونی داسی شکل، و هموکروماتوز - یک اختلال آهن هستند، آسیب برساند.
تداخلات دارویی رزهیپ
- آلومینیوم با رزهیپ تداخل دارد- آلومینیوم در اکثر آنتی اسیدها وجود دارد. رزهیپ حاوی ویتامین C است. ویتامین C میتواند میزان جذب آلومینیوم را در بدن افزایش دهد. رز هیپ را دو ساعت قبل یا چهار ساعت بعد از آنتی اسید مصرف کنید.
- استروژن- رزهیپ حاوی ویتامین C است. ویتامین C میتواند میزان جذب استروژن را در بدن افزایش دهد، و بدنبال آن اثرات و عوارض جانبی استروژنها را افزایش دهد.
- وارفارین- وارفارین برای کند کردن فرایند لخته شدن خون استفاده میشود. مقادیر زیاد ویتامین C در رزهیپ ممکن است اثرات وارفارین را کاهش دهد. کاهش اثرات وارفارین ممکن است خطر لخته شدن خون را افزایش دهد.
زنجبیل (Ginger)
زنجبیل گیاهی گلدار است که منشا آن جنوب شرقی آسیا است و یکی از سالمترین و خوشمزهترین ادویههای روی کره زمین است. این گیاه متعلق به خانواده Zingiberaceae است. عطر و طعم قوی آن به دلیل جینجرول است که جزء اصلی ریشه و اصلیترین ترکیب فعال زیستی در زنجبیل است و مسئول بسیاری از خواص دارویی زنجبیل است. جینجرول سرشار از ویتامین C، ویتامین B6، ریز مغذیهایی مانند منیزیم، پتاسیم، مس، منگنز، فیبر و آب است
مزایای سلامتی زنجبیل
- کنترل حالت تهوع
زنجبیل به کاهش درد معده به خصوص در دوران بارداری کمک میکند. حالت تهوع ناشی از شیمی درمانی و در دوران بارداری را کاهش میدهد.
- کمک به دستگاه گوارش
جینجرول، یک جزء طبیعی ریشه زنجبیل، به حرکات دستگاه گوارش کمک میکند - سرعتی که غذا از معده خارج میشود و در طی فرآیند هضم ادامه مییابد. خوردن زنجبیل به هضم بهتر غذا میکند، بنابراین غذا به مدت طولانی در روده باقی نمیماند.
- تسکین دهنده دردهای عضلانی
- کاهش علائم آرتریت
بر اساس تحقیقات، جینجرول دارای اثرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی قوی است. به عنوان مثال، ممکن است به کاهش استرس اکسیداتیو کمک کند، که نتیجه وجود مقدار بیش از حد رادیکالهای آزاد در بدن است. زنجبیل یک ضد التهاب است، به این معنی که تورم را کاهش میدهد. این خاصیت به ویژه برای درمان علائم آرتریت روماتوئید و استئوآرتریت مفید است.
- کمک به استئوآرتریت (آرتروز)
آرتروز منجر به تخریب مفاصل در بدن میشود که علائمی مانند درد مفاصل و سفتی نشان می دهد. مطالعات علمی نشان داده است که افرادی که از زنجبیل برای درمان آرتروز خود استفاده میکنند، کاهش قابل توجهی در درد و ناتوانی حرکتی مفصل خواهند داشت.
مقدار مصرف زنجبیل
زنجبیل منبع خوبی از آنتی اکسیدانها است، اما ویتامین، مواد معدنی یا کالری زیادی ندارد.
بسیاری از تحقیقات در مورد زنجبیل دوزهای بین 250 میلیگرم تا 1 گرم را که بین یک تا چهار بار در روز مصرف میشود، بررسی کرده است. سازمان غذا و دارو (FDA) ریشه زنجبیل را با توصیه مصرف روزانه تا 4 گرم به طور کلی بیخطر میداند.
عوارض جانبی و تداخلات دارویی زنجبیل
FDA زنجبیل را در رژیم غذایی بیخطر میداند، اما در استفاده از آن به عنوان دارو یا مکمل در دوزهای بالاتر از 4 گرم، احتمال ایجاد ناراحتیهای گوارشی، واکنشهای آلرژیک، خونریزی طولانی مدت، افسردگی سیستم عصبی مرکزی و آریتمی وجود دارد.
مطالعات نشان داده است که در موارد مصرف بالای 6 گرم، ریشه زنجبیل میتواند اختلالات گوارشی مانند رفلاکس گوارشی، سوزش سر دل و اسهال را تشدید کند. میتواند باعث سمیت وارفارین شود و خواص ضد انعقادی وارفارین را تشدید کند و به طور بالقوه منجر به خونریزی شود.
همچنین میتواند فشار خون را کاهش دهد و نشان داده شده است که در تعداد کمی از موارد باعث آریتمی میشود. با افزایش ترشح اسید صفراوی، میتواند تشکیل سنگ کیسه صفرا را تشدید کند.
نکته: در صورت مصرف زنجبیل در دوزهای توصیه شده، هیچ واکنش آلرژیک شناخته شدهای رخ نمیدهد.
نکات مهم در مصرف زنجبیل و رزهیپ
قبل از افزودن زنجبیل بیشتر به رژیم غذایی یا مصرف مکمل زنجبیل ,و یا مصرف مکمل رزهیپ، با پزشک خود مشورت کنید. برخی از مکملها میتوانند با داروها تداخل داشته باشند یا عوارض سلامتی دیگری ایجاد کنند.