نقش و عملکرد ویتامین P یا روتین در بدن
ویتامین P چیست؟
ویتامین P اصطلاحی است که زمانی برای گروهی از ترکیبات گیاهی به نام فلاونوئیدها استفاده می شد. با این حال، این ترکیبات در واقع ویتامین نیستند. ترکیبات محلول در آب هستند. انواع مختلفی از فلاونوئیدها در میوه ها، سبزیجات، چای و کاکائو وجود دارد. آنها به برخی غذاها رنگ می دهند، گیاهان را در برابر اشعه ماوراء بنفش (UV) و عفونت محافظت می کنند و می توانند برای سلامتی مفید باشند.
انواع فلاونوئیدها و منابع غذایی ویتامین روتین
فلاونوئیدها که با نام بیوفلاونوئیدها نیز شناخته می شوند، خانواده ای از ترکیبات گیاهی پلی فنول با شش زیر کلاس هستند. در حال حاضر بیش از 6000 فلاونوئید شناخته شده وجود دارد. هنگامی که برای اولین بار توسط دانشمندان در سال 1930 از پرتقال استخراج شد، تصور می شد که آنها نوع جدیدی از ویتامین هستند و بنابراین ویتامین P نامیده می شود. این نام دیگر استفاده نمی شود، زیرا فلاونوئیدها ویتامین نیستند. فلاونوئیدها در گیاهان برای کمک به جلوگیری از عفونت، محافظت در برابر نور خورشید و استرس های محیطی و جذب حشرات برای گرده افشانی وجود دارند. آنها همچنین مسئول رنگ بسیاری از میوه ها و سبزیجات تیره رنگ مانند انواع توت ها، گیلاس و گوجه فرنگی هستند.
- فلاونول ها فراوان ترین منبع فلاونوئیدها در رژیم غذایی، فلاونول ها عبارتند از کامفرول، کورستین، میریستین و فیستین. این ترکیبات در روغن زیتون، انواع توت ها، پیاز، کلم پیچ، انگور، گوجه فرنگی، شراب قرمز و چای یافت می شوند.
- فلاون ها نیز به طور گسترده در مواد غذایی وجود دارند. آنها در جعفری، آویشن، نعناع، کرفس و بابونه وجود دارند.
- فلاوانول ها و فلاوان-3-اول ها. این زیر گروه شامل کاتچین ها مانند اپی کاتچین و اپی گالوکاتچین است که در غلظت های بالایی در چای سیاه، سبز و اولانگ یافت می شود. فلاوانول ها همچنین در کاکائو، سیب، انگور و شراب قرمز وجود دارند.
- فلاوانون ها فلاونونها که در مرکبات یافت میشوند، مسئول طعم تلخ پرتقال، لیمو و سایر پوستهای مرکبات هستند. به عنوان مثال می توان به هسپریتین، نارینژنین و اریودکتیول اشاره کرد.
- ایزوفلاون ها شناخته شده ترین ایزوفلاون ها جنیستین و دایدزین هستند که در دانه های سویا و محصولات سویا یافت می شوند.
- آنتوسیانیدین ها بیشتر میوه ها و سبزیجات قرمز، آبی یا بنفش رنگ خود را از آنتوسیانیدین می گیرند. ترکیباتی مانند سیانیدین، دلفینیدین و پئونیدین در زغال اخته، توت فرنگی، زغال اخته، تمشک، انگور و شراب قرمز وجود دارند.
فواید سلامتی ویتامین P برای بدن
تصور میشود که فلاونوئیدها فواید سلامتی مختلفی دارند و به پیشگیری از بیماریهای قلبی، دیابت و سایر بیماریها کمک میکنند. شاید بهترین عملکرد مطالعه شده فلاونوئیدها توانایی آنها برای عمل به عنوان آنتی اکسیدان باشد. نشان داده شده است که آنها تشکیل مولکول های واکنشی به نام رادیکال های آزاد را کاهش می دهند، که رادیکال های آزاد می توانند منجر به آسیب سلولی و بیماری شوند. در زیر برخی از مزایای فلاونوئیدها وجود دارد که بسیاری از آنها ناشی از فعالیت آنتی اکسیدانی آنها و همچنین مکانیسم های دیگری است که به طور کامل شناخته نشده اند:
- سلامت مغز: چندین مطالعه بر روی فلاوانولهای کاکائو نشان میدهد که آنها ممکن است از سلولهای مغز محافظت کرده و سلامت مغز را در انسان تقویت کنند، احتمالاً از طریق تعامل با مسیرهای سیگنالدهی سلولی که در بقای سلولی و حافظه نقش دارند (3).
- دیابت: بررسی ای نشان داد که مصرف زیاد فلاونوئیدهای خاص در رژیم غذایی با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مرتبط است. به ازای هر 300 میلی گرم فلاونوئید مصرفی روزانه، خطر ابتلا به دیابت تا 5 درصد کاهش می یابد (4).
- بیماری قلبی: مروری بر 14 مطالعه روی انسان نشان داد که مصرف کلاسهای خاصی از فلاونوئیدها، بهویژه فلاونولها، آنتوسیانیدینها، پروآنتوسیانیدینها، فلاونها، فلاوانونها و فلاوان-3-اولها با کاهش قابلتوجهی خطر بیماری قلبی مرتبط است.
- سرطان: مطالعاتی نشان می دهد که فلاونوئیدها می توانند برای کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه و پروستات به دلیل تعامل آنها با هورمون های جنسی استفاده شوند.
ویتامین P دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضد التهابی، ضد حساسیت، ضد ویروسی و ضد سرطان است. مانند ویتامین A، ویتامین C و ویتامین E، ویتامین P نیز آنتی اکسیدان هستند. آنتی اکسیدان ها می توانند بدن را از شر رادیکال های آزاد، محصولات جانبی سمی ناشی از واکنش های شیمیایی که هر روز در بدن روی می دهند، خلاص کنند.
فلاونول ها دسته اصلی از خانواده فلاونوئیدها هستند، مولکول هایی که دارای فعالیت بیولوژیکی جالبی مانند اثرات آنتی اکسیدانی، ضد میکروبی، محافظت کننده کبد، ضد التهابی و اتساع عروق هستند و به عنوان عوامل بالقوه ضد سرطان در نظر گرفته شده اند.
فلاونوئیدها به تنظیم فعالیت سلولی کمک می کنند و با رادیکال های آزاد که باعث استرس اکسیداتیو در بدن شما می شوند مبارزه می کنند. به عبارت ساده تر، آنها به بدن شما کمک می کنند تا عملکرد موثرتری داشته باشد و در عین حال از آن در برابر سموم و عوامل استرس زا محافظت می کند.
فلاونوئیدها همچنین عوامل آنتی اکسیدانی قوی هستند. آنتی اکسیدان ها به بدن شما کمک می کنند تا با مولکول های بالقوه مضری که می توانند به بدن معرفی شوند، مبارزه کند. بدن شما آنتی اکسیدان ها را به طور طبیعی تولید می کند، اما آنها همچنین در شکلات تلخ، حبوبات و بسیاری از میوه ها و سبزیجات یافت می شوند.
التهاب یکی از پاسخ های ایمنی بدن شماست. آلرژن ها، میکروب ها، سموم و سایر محرک ها می توانند باعث التهاب شوند که منجر به علائم ناراحت کننده می شود. فلاونوئیدها ممکن است به بدن شما کمک کنند تا این واکنش التهابی را از بین ببرد تا این علائم کاهش یابد.
فلاونوئیدهای مختلف می توانند به روش های مختلف به بدن کمک کنند. به عنوان مثال، گنجاندن غذاهای حاوی فلاونوئید در رژیم غذایی شما ممکن است راهی موثر برای کمک به مدیریت فشار خون بالا باشد. بر اساس بررسی منبع معتبر منتشر شده در سال 2015، حداقل پنج زیرگروه از فلاونوئیدها تأثیر قابل توجهی در کاهش فشار خون بالا دارند.
دیگر منابع ویتامین پی
همچنین، فلاونوئیدهای موجود در چای، قهوه و سویا ممکن است به کاهش خطر حمله قلبی یا سکته کمک کند. مطالعه ای منتشر شده در ژورنال Translational Medicine Trusted Source نشان داد افرادی که سطوح بالاتری از فلاونوئیدها را به عنوان بخشی از رژیم غذایی خود مصرف می کنند، در معرض خطر کمتری برای بیماری های قلبی عروقی هستند. با این حال، برای اثبات مزایای قلبی عروقی فلاونوئیدها، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
رژیم غذایی سرشار از فلاونوئیدها نیز ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد. نتایج یک متاآنالیز منبع معتبر انجام شده در سال 2018 نشان می دهد که مصرف زیاد فلاونوئیدهای غذایی با خطر کمتر دیابت نوع 2 مرتبط است. با این حال، تحقیقات بیشتری برای اثبات اثربخشی فلاونوئیدها به عنوان تنظیم کننده قند خون مورد نیاز است.
اثرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی فلاونوئیدها همچنین تحقیقات را به مطالعه پتانسیل آنها به عنوان داروهای ضد سرطان تشویق کرده است. تحقیقات نشان داده است که فلاونوئیدهای خاص ممکن است به جلوگیری از تکثیر سلول های سرطانی کمک کنند. از جمله غذاهای حاوی فلاونوئید و حفظ یک رژیم غذایی سالم ممکن است خطر ابتلا به برخی سرطان ها را کاهش دهد.
با این حال، مطالعات بیشتری برای تأیید اینکه آیا فلاونوئیدها می توانند به عنوان یک درمان موثر سرطان مورد استفاده قرار گیرند، مورد نیاز است. در حالی که نتایج برخی از مطالعات مشاهده ای نشان می دهد که فلاونوئیدها ممکن است به محافظت در برابر بیماری کمک کنند، تحقیقات گسترده تری برای درک کامل چگونگی تأثیر فلاونوئیدها بر سلامت انسان مورد نیاز است.