توصیه های مهم دوران بارداری، زایمان و شیردهی در پاندمی ویروس کرونا
بسیاری از خانمهای باردار بدلیل شرایط ویژهشان هم برای خود و هم برای نوزادشان، درخصوص تاثیر کووید-19 بر سلامت آنها ابراز نگرانی میکند.
با ما همراه باشید تا در این مقاله براساس آخرین یافتههای علمی مورد تایید سازمانهای معتبر بینالمللی در زمینه بیماریهای واگیردار به سوالات شما در مورد تاثیر ویروس کرونا در دوران بارداری، زایمان و شیردهی پاسخ داده شود:
- احتمال ابتلا به ویروس کرونا در خانم های باردار نسبت به عموم افراد بیشتر است؟
- آیا ویروس کرونا در دوران بارداری به جنین انتقال پیدا می کند؟
- برای جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا در دوران بارداری چه باید کرد؟
- آیا مصرف تقویت کننده های سیستم ایمنی در جلوگیری از ویروس کرونا تاثیر دارد؟
- مادران مشکوک به کرونا در هنگام شیردهی چه نکاتی را باید رعایت کنند؟
طبق گفته سازمان بهداشت جهانی، COVID-19 ،بیماری ناشی از یک ویروس جدید، به سرعت در سطح جهان گسترش یافته است و اکنون یک بیماری همهگیر (پاندمیک) است. تا به امروز درمانی برای این بیماری کشف نشده است و تا کشف درمان قطعی بهترین راه پیشگیری و کاهش سرعت انتقال، آگاهی کامل در مورد ویروس کرونا، نحوه سرایت آن و رعایت نکات بهداشتی است. لطفاً به خاطر داشته باشید، با یادگیری بیشتر در مورد این بیماری، توصیهها و دستورالعملها همچنان تغییر میکنند.
خطر عفونت کرونا در خانمهای باردار
به دلیل محدود بودن اطلاعات و شواهد علمی نمیتوان بصورت دقیق در این باره صحبت کرد که آیا مادران باردار و جنین بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به عفونت کرونا قرار دارند یا در صورت ابتلا به عفونت کرونا، حال وخیمتری نسبت به دیگران خواهند داشت یا خیر. متخصصین تصور میکنند که شانس زنان باردار برای بروز علائم و پیشرفت آن، در صورت آلوده شدن با کروناویروس جدید به همان میزان عموم مردم خواهد بود.
از طرفی رخ دادن تغییرات فیزیولوژیکی در سیستم ایمنی و همچنین تنفسی ممکن است خانمهای باردار را برای ابتلا به ویروس کرونا مستعدتر کند. خانمهای باردار مبتلایی که علائم تب، سرفه، خستگی، گلودرد، تنگی نفس دارند باید به موقع مشاوره و کمکهای پزشکی دریافت کنند.
خطر انتقال ویروس به جنین یا نوزاد در دوران بارداری
مطالعات اخیر که بر روی زنان باردار و مبتلا به کوید 19 بوده اند نشان می دهد که هیچ یک از نوزادانشان تحت تأثیر ویروس قرار نگرفتند. ویروس در مایع آمنیوتیک، حلق نوزادان یا شیر مادر وجود ندارد.
به نظر می رسد خطر انتقال عفونت به جنین بسیار کم است. در حال حاضر هیچ مدرکی مبنی بر ناهنجاری یا عوارض ناشی از عفونت مادر با COVID-19 بر روی جنین وجود ندارد. همچنین گزارشهای کمی وجود دارد که نشان میدهد به دنبال عفونت کرونا، در اواخر حاملگی یا هنگام زایمان مشکلاتی برای نوزاد پدید آمده است، مانند وزن کم نوزاد هنگام تولد. هر چند نمیتوان مطمئن بود که این مشکلات لزوما به سبب عفونت کرونا بوده است یا خیر.
توصیههای مهم به خانمهای باردار
باتوجه به ماهیت ناشناخته این ویروس و عدم وجود درمان قطعی همانطور که پیشتر نیز گفته شد بهترین راه پیشگیری است که علاوه بر رعایت نکات بهداشت عمومی، تقویت سیستم ایمنی و داشتن رژیم غذایی سالم بسیار کمک کننده است.
مهمترین این موارد عبارتند از:
- شستشوی مرتب و درست دستها
- حفظ فاصله یک متری از سایرین
- پوشاندن بینی و دهان در صورت سرفه یا عطسه دیگران
مادران مبتلا به کرونا و خطر انتقال در هنگام شیردهی
از آنجا که شیر مادر غذای ایده آل برای نوزاد به شمار میرود و کاملا بیخطر، مغذی و آنتی بادی طبیعی ست و همچنین میتواند نوزاد را در مقابل بسیاری از بیماریهای شایع در کودکی ایمن کند، لذا نیاز هرچه بیشتر به اطمینان خاطر مادران برای ادامهی شیردهی ایمن در دوران پاندمی کرونا را میطلبد.
با وجود اطلاعات اندک در این زمینه ولی شواهدی مبنی بر انتقال ویروس از طریق شیرمادر وجود نداشته است و نظر محققان بر این است که همانند دیگر بیماریهای عفونی ریه، این عفونت نیز قابل انتقال از طریق شیر مادر به کودک نیست. لازم به ذکر است، تا به دست آوردن اطلاعات کاملتر، توصیهی محققان بر رعایت بهداشت در هنگام شیردهی و ارتباط با نوزاد میباشد. همچنین پیشنهاد میشود برای چگونگی رعایت آن با پزشک خود مشورت کنید.
برای جلوگیری احتمالی از انتقال ویروس به کودک خود، اقدامات زیر را انجام دهید:
- دست های خود را قبل از تماس با کودک به خوبی بشویید.
- درصورت امکان، هنگام شیر دادن از ماسک استفاده کنید.
- قبل از لمس شیردوش و شیشه شیر دستهای خود را بشویید و بعد از هربار استفاده، تمام قسمتهای وسایل مورد استفاده را تمیز کنید.
- اگر میتوانید، فرد جایگزین برای شیردهی انتخاب کنید.
- سطوح محیطی که در معرض لمس مادر قرار دارد، باید دائما ضدعفونی و تمیز شود.
اگر مادری قبل از زایمان، کرونا مثبت بوده باشد و در هنگام زایمان بدون علامت باشد توصیه میشود با اقدامات دقیق و کنترل عفونت همچنان شیردهی انجام شود، و همینطور مادری که مبتلا به کروناست( با علائم) و شدت بیماری در او به گونهای است که نمیتواند از نوزاد مراقبت کند، توصیه میشود از نوزاد جداگانه مراقبت شود. اما همچنان بهترین گزینه آن است که از شیر مادر تغذیه کند یا در شرایط ایده ال شیر دوشیده شده از مادر توسط یک فرد سالم به نوزاد داده شود تا نوزاد در تماس مستقیم با مادر قرار نگیرد.
مصرف تقویتکنندههای مهم سیستم ایمنی
ویتامین ها ترکیبات اساسی در رژیم غذایی ما هستند که از مدت ها قبل اثربخش آنها بر سیستم ایمنی شناخته شده است.
ویتامینA و ویتامین دی در سال های اخیرمورد توجه ویژه قرار گرفتند زیرا ثابت شده این ویتامین ها تاثیر اساسی در پاسخ ایمنی دارند. ویتامینD بعنوان یک تقویت کننده سیستم ایمنی در بارداری شناخته شده است و کمبود این ماده مغذی در دوران بارداری ممکن است در آینده منجربه بیماری هایی برای نوزادان شود. در مراقبتهای دوران بارداری توصیه میشود که به طور مرتب روزانه 1000 واحد با مایعات فراوان مصرف کنید.
ویتامین سی یک ماده مغذی محلول در آب است که معمولا در رژیم غذایی ما یافت میشود و عملکرد سیستم ایمنی را تنظیم میکند و بر پاسخهای ایمنی سلول تاثیر میگذارد و همچنین مانع از فعال شدن بیش از حد سیستم ایمنی بدن برای جلوگیری از آسیب بافتی میشود. لذا داشتن یک رژیم غذایی متنوع و سالم میتواند ویتامینهای مورد نیاز جهت تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن فرد را تأمین کند.
با رعایت مسائل فوق امید است تا مادران نگرانی کمتری را در این ایام متحمل شوند و اطلاعات را از منابع معتبر جستجو کنند.
منبع
مقاله علمی؛ Pregnant and worried about the new coronavirus?
مقاله علمی؛ Continuing to Nurse Your Baby Through Coronavirus
مقاله علمی؛Pregnancy, Breastfeeding, and Caring for Young Children
مقاله علمی؛ Division of Nutrition, Physical Activity, and Obesity At A Glance