قرص کلسیم و رسوب در کلیه
به خوبی ثابت شده است که کلسیم یک جزء بسیار مهم و یکپارچه در بدن انسان است، به طوری که 99 درصد کلسیم بدن در اسکلت موجود است. نقش کلسیم در تنظیم ترشح هورمونی، انتقال تکانه های عصبی و فعالیت های عروقی کاملا مشخص است. کلسیم رژیم غذایی عمدتاً در روده کوچک جذب می شود. از طریق گردش خون، بیشتر در استخوان ها رسوب می کند. کلسیم بیش از حد یا جذب نشده از طریق ادرار و مدفوع دفع میشود. هموستاز کلسیم عمدتاً توسط هورمون پاراتیروئید (PTH) و کلسی تونین حفظ میشود. زمانی که سطح کلسیم سرم کاهش مییابد، PTH باعث آزاد شدن کلسیم از استخوانها و تحریک بازجذب توسط کلسیم میشود. علاوه بر این، PTH به طور غیرمستقیم جذب کلسیم را در روده از طریق کلسیتریول که توسط کلیه تولید میشود و شکل هورمونی ویتامین D است، افزایش میدهد. از طرف دیگر، زمانی که سطح کلسیم سرم افزایش مییابد، کلسی تونین آزاد شدن کلسیم را از استخوانها سرکوب میکند و بازجذب کلسیم توسط لوله های کلیه را کاهش میدهد.
علت ایجاد سنگ های کلیوی
بروز سنگ کلیه در حال افزایش است و در حال حاضر تقریباً 10 درصد از جمعیت را تحت تأثیر قرار داده است. بیش از دو سوم کل سنگ های کلیه از اگزالات کلسیم تشکیل شده است. در نوک پاپیلای کلیه باعث تشکیل سنگ می شود. ایوان و همکارانش گزارش کردند که این "پلاک های راندال" در غشاهای زیرین حلقه های نازک هنله شروع می شوند. همان گروه گزارش کردند که افزایش دفع کلسیم ادرار می تواند تشکیل پلاک راندال را تقویت کند.
مصرف کلسیم و سنگ کلیه
کلسیم اضافی هیچ فایده ای ندارد و این خطر وجود دارد که اگر بیش از حد مصرف شود ممکن است سنگ کلیه ایجاد کند. در جریان خون قرار می گیرد و وقتی از طریق کلیه ها در ادرار دفع می شود، می تواند باعث ایجاد سنگ کلیه شود. به این دلیل که بدن تنها می تواند 600 میلی گرم کلسیم را به طور همزمان تحمل کند. کلسیم اضافی می تواند در جریان خون انباشته شود و وقتی از طریق کلیه ها از طریق ادرار دفع شود، می تواند باعث ایجاد سنگ کلیه شود. بنابراین مکمل های کلسیم باید حاوی کلسیم زیر 600 میلی گرم باشند.
چندین مطالعه و متاآنالیز اخیر تاکید کرده اند که ویتامین D و مکمل کلسیم ممکن است باعث افزایش دفع کلسیم ادرار و تشکیل سنگ به خصوص در افراد مبتلا به هیپرکلسیوری شود. همراه با مکمل های کلسیم، اغلب منجر به هیپرکلسیوری می شود. ویتامین D، با یا بدون مکمل های کلسیم، برای جلوگیری از کاهش توده استخوان تجویز می شود. گزارشهای کمی نشان دادهاند که تشکیلدهندههای سنگ کلیه با پلاکهای راندال ممکن است پاسخ بیولوژیکی بیشتری به ویتامین D داشته باشند، اما شواهد کمی وجود دارد که ویتامین D تشکیل پلاک راندال را تقویت یا تشدید میکند.
مطالعات انجام شده در زمینه سنگ کلیه و مصرف کلسیم
مطالعات اثر کلسیم رژیم غذایی بر میزان عود سنگ منجر به تغییرات عمده ای در دستکاری غیردارویی شده است. شواهد اپیدمیولوژیک رابطه معکوس بین دریافت کلسیم رژیم غذایی و میزان عود را نشان می دهد. این احتمالاً با مهار جذب اگزالات روده ای توسط کلسیم توضیح داده می شود. یک کارآزمایی تصادفیسازی و کنترلشده (RCT) به مردان مبتلا به هیپرکلسیوری اختصاص داد که از رژیم غذایی کم کلسیم (400 میلیگرم) و اگزالات یا رژیم غذایی با کلسیم بالاتر (1200 میلیگرم) همراه با دریافت محدود اگزالات، پروتئین و نمک پیروی کنند. گروه دوم نسبت به افرادی که از رژیم غذایی کم کلسیم پیروی می کردند، 51 درصد کمتر از میزان عود سنگ داشتند. اگرچه اختلاف نظر ادامه دارد و تکرار این یافته ها در شرایط بالینی دیگر مطلوب است، رژیم های غذایی کم کلسیم توصیه نمی شوند و می توانند ارتباط مستند هیپرکلسیوری با تراکم استخوان پایین و افزایش نرخ شکستگی را تشدید کنند. آیا مکمل های کلسیم می توانند یک اثر مشابهی در کاهش میزان عود سنگ مورد آزمایش قرار نگرفته است. مصرف مکملهای کربنات کلسیم همراه با وعدههای غذایی، اگزالوری را کاهش میدهد، در حالی که مصرف آنها قبل از خواب باعث افزایش کلسیوری میشود و تاثیری بر اگزالوری ندارد. مکمل کلسیم ترجیحی برای افرادی که در معرض خطر تشکیل سنگ هستند، سیترات کلسیم است زیرا به افزایش دفع سیترات ادرار کمک میکند. اگر نمی توان کلسیم رژیم غذایی را افزایش داد، دوز 200-400 میلی گرم توصیه می شود.
مکمل کلسیم مناسب برای افراد در خطر ابتلا به سنگ کلیه
سیترات، ساخت و رشد کریستال های کلسیم را مهار می کند. مکمل کلسیم برای بیماران مستعد سنگ کلیه، کلسیم سیترات می باشد که به افزایش دفع سیترات از طریق ادرار کمک می کند و با ایجاد تعادل بین مینرال ها از تشکیل سنگ های کلسیم اگزالاتی پیشگیری می کند. نمک سیترات برای درمان سنگ کلیه حاوی کلسیم نیز استفاده شده است. نشان داده شده است که سیترات اندازه سنگ را تثبیت می کنند و یا اندازه سنگ را کاهش می دهند. مصرف نمک سیترات بعد از غذا احتمال عوارض جانبی را کاهش می دهد.
در مکمل سوپرابیون کلسیترا، کلسیم با داشتن ملح سیترات باعث کاهش خطر ایجاد سنگ کلیه در شخص مصرف کننده می شود و در افرادی که مستعد تشکیل سنگ کلیه هستند بهتر است کلسیم در دوزهای پایین مانند محصول کلسیترا که در دوز 500 میلی گرم دو بار در روز پیشنهاد می شود، استفاده شود و یا از ملح سیترات استفاده شود.
یک مطالعه 3 ساله و دوسوکور روی 57 نفر با سابقه سنگ های کلسیمی و سطوح پایین سیترات ادراری نشان داد که افرادی که سیترات پتاسیم دریافت کرده بودند نسبت به قبل سنگ کلیه کمتری ایجاد کردند. در مقایسه، گروهی که دارونما دریافت کردند، هیچ تغییری در میزان تشکیل سنگ نداشتند. سیترات منیزیم سرعت رشد کریستال ها، سرعت هسته زایی و فوق اشباع شدن ادرار را کاهش می دهد. علاوه بر این، از آنجایی که منیزیم با کلسیم در اتصال اگزالات در روده و ادرار رقابت می کند، نسبت منیزیم به کلسیم در ادرار برای تخمین خطر سنگ استفاده می شود.
منابع علمی