نرمی استخوان (استئومالاسی) در بزرگسالان را بیشتر بشناسید
شاید تا زمانی که درگیر بیماری نرمی استخوان در برزگسالی و میانسالی در خود یا اطرافیانتان نشده اید، اسم بیماری استئومالاسی را نشنیده باشید
اینجا هستیم تا شما را بیشتر با این بیماری، علت، علائم و راه درمان آن آشنا کنیم و بخوبی بتوانید آن را کنترل کنید.
استئومالاسی به معنی " استخوان نرم" (به انگلیسی: Osteomalacia) است. این وضعیت باعث جلوگیری از معدنی شدن استخوان یا سخت شدن آن میکند و باعث میشود که استخوان ضعیف شود و احتمال خم شدن و شکستگی آن بیشتر شود. فقط برگسالان به آن دچار میشوند. وقتی همین وضعیت در کودکان رخ دهد به آن نرمی استخوان یا راشیتیسم در کودکان (ریکتز) می گویند.
استئومالاسی در زنان شایع تر است و اغلب در دوران بارداری اتفاق می افتد.
استئومالاسی یک بیماری استخوانی متابولیک است که با اختلال در معدنی شدن ماتریکس استخوان مشخص میشود. شکلگیری استخوان با رسوب کریستالهای هیدروکسی آپاتیت در ماتریکس استخوان رخ میدهد. این وضعیت با بیماری پوکی استخوان متفاوت است.
چرا نرمی استخوانی یا استئومالاسی در افراد بزرگسال بروز می کند؟
در موارد زیر دلایل شایع و نادیده گرفته این بیماری ذکر شده است:
- کاهش تولید ویتامین دی
آب و هوای سرد باعث کاهش مواجهه با نور خورشید و کاهش سنتز در سطح پوست میشود.
پوست تیره و افزایش ملانین با 7 جذب اشعه ماوراء بنفش B (UVB) رقابت میکنند.
چاقی می تواند منجر به افزایش تجمع چربی شود، که منجر به کاهش در دسترس بودن ویتامین دی برای فعال شدن میشود.
در افراد مسن تولید و ذخایر ویتامین D کاهش مییابد.
- کاهش جذب ویتامین D
کمبود تغذیه حتی با قرار گرفتن در معرض آفتاب کافی میتواند باعث کمبود ویتامین D شود.
سندرم های سوء جذب مانند بیماری کرون ، فیبروز کیستیک، بیماری سلیاک، کلستاز و جراحی (یعنی بای پس معده) دستگاه گوارش (GI) با کمبود جذب ویتامین های محلول در چربی (A ، D ، E و K) همراه است.
مستنداتی وجود دارد که نشان می دهد شیوع استئومالاسی از نظر بافت شناسی پس از مرگ، در بالغین اروپایی 25٪ است.
با این حال، بروز واقعی استئومالاسی در سراسر جهان تا حد زیادی دست کم گرفته می شود. افراد در معرض خطر شامل افرادی با پوست تیره ، پوشیدن لباس پوشیده ، قرار گرفتن در معرض آفتاب محدود ، وضعیت اقتصادی اجتماعی و رژیم غذایی ضعیف است.
این خطرات در سراسر جهان متفاوت است و به موقعیت جغرافیایی، ترجیحات فرهنگی و قومیت وابسته است. ارائه دهندگان خدمات بهداشتی باید هنگام تصمیم گیری این عوامل و سایر یافته های بالینی مرتبط را در نظر بگیرند یا قرص مکمل ویتامین دی را توصیه کنند.
ویتامین D یک ماده مغذی مهم است که به شما در جذب کلسیم کمک میکند. ویتامین D همچنین به حفظ سطح کلسیم و فسفات کمک میکند تا استخوانهای شما به درستی شکل بگیرد.در مقاله "مصرف مکمل های ویتامین دی" این موضوع بطور کامل توضیح داده شده است می توانید برای اطلاعات بیشتر این مقاله را که در مورد انواع مکمل های ویتامین دی است را بخوانید.
علائم استئومالاسی(نرمی استخوان)در بزرگسالان چیست؟
علامت اصلی نرمی استخوان در بزرگسالان درد و خشکی استخوان است که اغلب با التهاب مفصل اشتباه گرفته می شود. بطور کلی علائم استئومالاسی غیر اختصاصی ( متفاوت در هر فرد) هستنند، اما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ضعف و از دست رفتن عضلات
- درد عضلات و درد مفاصل
- اسپاسم عضلانی (گرفتگی عضلانی)
- راه رفتن تغییر یافته یا "waddling gait"
- ناهنجاریهای ستون فقرات، اندام یا لگن (استئومالاسی طولانی مدت)
- دردهای استخوانی (ستون فقرات تحتانی، لگن یا اندام تحتانی): با فعالیت و افزایش وزن تشدید میشود
- زمین خوردن
- تشنج هیپوکلسمی یا تتانی
برای درمان نرمی استخوان بزرگسالان چکار باید کرد؟
معمولا با توجه به بروز درد مزمن در بیماران مبتلا به استئومالاسی، مصرف داروها و مکمل های ضد درد مفاصل در این بیماران دور از ذهن نیست. و با توجه به مطالعاتی که محققین در ایران انجام داده اند، مشخص شده که این افراد به مصرف بی رویه داروهای مسکن و ضد درد روی می آورند در صورتی که می تواند عوارضی را برای آنها به دنبال داشته باشد.
پ بنابراین در صورت وجود علائم بیماری استئومالاسی مراجعه به پزشک ضروری است تا بهترین دارو برای درمان شما تجویز شود.
اگر اختلال استئومالاسی در شما زود تشخیص داده شود، ممکن است فقط به قرص کلسیم (مکمل خوراکی کلسیم)، ویتامین D یا فسفات نیاز داشته باشید. اگر به دلیل آسیب روده یا جراحی دچار مشکل جذب شوید یا رژیم غذایی مغذی نداشته باشید، این ممکن است اولین خط درمان باشد.
در موارد نادر، میتوانید ویتامین D را به فرم تزریقی استفاده کنید. ممکن است لازم باشد مدتی را در فضای بیرون از خانه و زیر نور آفتاب بگذرانید تا بدن شما به اندازه کافی ویتامین D در پوست شما سنتز شود. ممکن است در صورت داشتن سایر شرایط پزشکی اساسی که بر متابولیسم ویتامین D تأثیر دارند به درمان نیاز داشته باشید. برای کاهش استئومالاسی به درمان سیروز و نارسایی کلیه نیاز دارید.
برای پیشگیری از بیماری استئومالاسی چکار کنیم؟
بهترین و ساده ترین راه توجه به موادغذایی بخصوص در میانسالی می باشد اطمینان حاصل کنید که به اندازه کافی ویتامین دی و کلسیم را دریافت میکنید و همینطور تحرک کافی در فعالیت های روزمره دارید. و اگر به مقدار دریافتی ویتامین دی تردید داشتید به پزشک مراجعه کنید اگر پزشک با ازمایشاتی که انجام می دهد تشخیص کمبود کلسیم و ویتامین دی را دهد از مکمل کلسیم و مکمل ویتامین دی برای جبران تجویز می کند.
منبع
مقاله علمی؛ Osteomalacia
مقاله؛ ?What is Osteomalacia
مقاله؛ Osteomalacia
مقاله علمی؛ بررسی توزیع فراوانی مصرف مواد و داروی های ضد درد در بیماران مبتلا به استئومالاسی