نقش مکمل ها در درمان پوکی استخوان
پوکی استخوان یا استئوپروز (osteoprosis) بصورت شکننده و ضعیف شدن ساختار استخوان است که معمولا آن را در سالمندان می بینیم. در این مطلب قصد داریم براساس شواهد علمی، شما را ابتدا با ساختار بیماری و خطرات آن و سپس در مورد مکمل های غذایی مناسب برای درمان یا پیشگیری آن صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
پوکی استخوان چیست؟
پوکی استخوان یک بیماری خاموش و بسیار شایع در سراسر جهان است و با نام "سرطان خاموش" معروف است که در آن کاهش تراکم استخوان میتواند منجر به افزایش خطر شکستگی استخوان و کاهش طول استخوان شود . استئوپروز، با نشانه هایی مانند چگالی پایین مواد معدنی و ترکیبات بیوشیمی در بافت استخوانی مشخص می شود. سازوکارهایی که به استئوپروز منجر می شوند، به طور کامل شناخته نشده اند، اما دو عامل مهم و مؤثر در این زمینه، سطح چگالی استخوانی شکل گرفته طی دوران کودکی و نوجوانی و میزان بازجذب و از دست دادن مواد معدنی است که موجب کاهش چگالی استخوان می شود. و همین مورد اهمیت مصرف کلسیم مورد نیاز کودکان را نشان می دهد. استخوان با چگالی و ترکیب ضعیف در معرض خطر شکستگی قرار خواهد گرفت. پوکی استخوان همپنین با درد حاد و مزمن همراه است که به خصوص در کمر رخ میدهد و میتواند کیفیت زندگی فرد را به میزان قابل توجهی تحت تأثیر قرار دهد. زمانی که پوکی استخوان رخ میدهد بدن بافت استخوان بیشتری جذب میکند و کمتر میتواند بافت استخوانی جدید جایگزین آن کند و با بیماری نرمی استخوان در میانسالی تفاوت دارد. در مورد این بیماری می توانید بطور مفصل در لینک زیر بخوانید:
عوارض پوکی استخوان
طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی مهمترین عارضه پوکی استخوان، شکستگی است. بیشترین شکستگی در این بیماری در ناحیه مفصل ران در محل اتصال به لگن و در ستون فقرات که معمولا وزن بدن را تحمل میکنند رخ میدهد. طبق مطالعات انجام شده در طی سالهای 2005-2010 %2/16 از بزرگسالان بالای 65 سال و بالاتر دچار پوکی استخوان در ستون فقرات، کمر،گردن یا استخوان ران میشوند. اگر قرار است به فرد آسیب دیده کمک شود، شناختن ماهیت پوکی استخوان ضروری است.
فاکتورهای خطر برای ابتلا به پوکی استخوان
عواملی که فرد را مستعد ابتلا به بیماری استئوپروز می کند:
- جنس: پوکی استخوان در زنان شایعتر از مردان است، حدود 25 % (از هر 4 نفر) از زنان بالای 65 سال و بالاتر و حدود 5% (از هر20 نفر) از مردان 65 سال و بالاتر را درگیر میکند. بسیاری از افراد مبتلا به پوکی استخوان از وجود این بیماری اطلاعی ندارند تا زمانی که یکی از استخوانهای آنها شکسته شود. به همین دلیل است که به بیماری خاموش معروف است.
- سن: هرچه سن شما بیشتر باشد خطر ابتلا به پوکی استخوان بیشتر خواهد شد.
- نژاد: آسیاییها و قفقازیها بیشتر در معرض ابتلا به پوکی استخوان قرار دارند.
- ژنتیک: در صورت وجود سابقه پوکی استخوان در خانواده، شانس ابتلا بیشتر خواهد بود.
- دوران منوپوز (یائسگی): این دوره در زندگی یک زن باعث بروز تأثیرات جسمی و هورمونی میشود.به عنوان مثال در این دوران هورمون استروژن کاهش مییابد، که این تغییرات میتواند خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهد. ثابت شده است که هورمون استروژن به صورت غیرمستقیم در عملکرد سلولهای استخوان نقش مثبت دارد. در یائسگی زودرس (قبل از 45 سالگی) خطر ابتلا به پوکی استخوان بیشتر است.
- استخوانبندی بدن: افرادی که دارای استخوانبندی ریز و نازک هستند بیشتر در معرض ابتلا به پوکی استخوان قرار دارند.
- سلامتی: شرایط خاصی مانند سرطان یا سکته مغزی میتواند منجر به پوکی استخوان شود.
درمان پوکی استخوان
توصیه های درمانی غالباً براساس تخمین خطر احتمال شکستن استخوان در 10 سال آینده با استفاده از اطلاعاتی مانند آزمایش تراکم استخوان (BMD) انجام میشود. اگر خطر شکستگی زیاد نباشد، ممکن است درمان شامل دارو نباشد و در عوض ممکن است بر اصلاح عوامل خطر تخریب و کاهش بافت استخوان متمرکز شود.
و درمان های دارویی شامل دو گروه از داروها بصورت تقویت کننده ساختار استخوان(به نام بیس فسفونات و آنتی بادی مونوکلونال ها) و سازنده استخوان و هورمون تراپی می باشد.
داروهای بیس فسفونات در درمان پوکی استخوان
برای آقایان و خانمهایی که بیشتر در معرض خطر شکستگی قرار دارند، بیشترین تجویز داروهای پوکی استخوان، بیس فسفوناتها هستند. مثال؛
Alendronate, Risedronate, Ibandronate, Zoledronic acid
عوارض جانبی این داروها شامل تهوع، درد شکم و سوزش سر دل است. که در صورت مصرف صحیح، این موارد کمتر رخ میدهد.
اشکال داخل وریدی بیس فسفوناتها باعث ناراحتی معده نمیشوند اما می توانند تا سه روز دچار تب ، سردرد و دردهای عضلانی شوند. شاید برنامه ریزی یک تزریق سه ماهه یا سالانه آسانتر از یادآوری مصرف قرص هفتگی یا ماهانه باشد، اما انجام این کار میتواند پرهزینهتر باشد.
داروهای آنتی بادی مونوکلونال در درمان پوکی استخوان
در مقایسه با بیس فسفوناتها، دنوزوماب (denosumab) نتایج تراکم استخوانی مشابه یا بهتری ایجاد میکند و احتمال بروز انواع شکستگیها را کاهش میدهد.
اگر دنوزوماب مصرف میکنید، ممکن است مجبور شوید این کار را به طور نامحدود ادامه دهید. تحقیقات اخیر نشان میدهد که احتمال وجود شکستگی ستون فقرات پس از قطع دارو زیاد است.
اما یکی از داروها و مکمل هایی که برای پیشگیری و درمان بیماری استئوپروز (پوکی استخوان) که بیشتر از داروهای نامبرده شناحته شده تر و رایج تر است، مصرف مکمل های کلسیم می باشند.به همین دلیل بطور مفصل در مورد مصرف و انتخاب مکمل مناسب در ادامه خواهیم پرداخت:
چگونه مکمل کلسیم مناسب برای پوکی استخوان انتخاب کنیم؟
مکمل یا قرص های کلسیم نقش مهمی در سلامت استخوان و بهبود تراکم استخوان و کاهش عوارض پوکی استخوان و شکستگی های استخوان در جنس ها و گروه های سنی مختلف دارد. و معمولا با نام قرص های استخوان ساز هم نامبرده می شوند. هم چنین علاوه بر مکمل کلسیم، ویتامینهای دیگری مانند ویتامین دی، ویتامین ب12، زینک و سلنیوم برای مقابله با پوکی استخوان توصیه شده است.
بهترین قرص کلسیم برای پوکی استخوان
در انتخاب مکمل کلسیم مناسب به دو نکته زیر دقت کنید:
-
ملح کلسیم کربنات برای جذب نیاز به محیط اسیدی معده دارد و به همین دلیل باید همراه غذا خورده شود عوارض جانبی مصرف کلسیم کربنات شامل احساس گاز و یبوست است.
- ملح کلسیم سیترات برای جذب نیاز به محیط اسیدی معده ندارد و در صورت عدم اسیدیته هم حل میشود، خطر تشکیل سنگ کلیه را کاهش میدهد و یبوست ایجاد نمیکند.
با توجه به اطلاعات موجود در این زمینه، پوکی استخوان بیماری خاموش و شایع است که با توجه به اینکه درمان ندارد بهترین راه پیشگیری از آن میباشد. اما مصرف مکملهای کلسیم مسلما میتواند راهی موثر برای پیشگیری از آن باشد. از بین مکمل ها، مناسب ترین قرص کلسیم می تواند مکمل کلسیم سیترات باشد، با توجه به اینکه نیاز به محیط اسیدی معده ندارد، عارضه ی گوارشی کمتری ایجاد می کند و هم چنین ریسک ایجاد سنگ کلیه را پایین تر می آورد و دارای جذب بهتری است توصیه میشود.
در فایل صوتی زیر نیز می توانید در مورد انتخاب بهترین قرص کلسیم برای درمان پوکی استخوان (استئوپروز) از زبان پزشک متخصص بشنوید:
**برای آشنایی با قرص سوپرابیون کلسیترا،قرص مکمل کلسیم برای پوکی استخوان در قسمت محصولات سوپرابیون بیشتر بخوانید**
پیشگیری از پوکی استخوان
- یک رژیم غذایی سالم داشته باشید که شامل مقدار کافی کلسیم و ویتامین دی باشد
(برای خواندن میزان کافی کلسیم و ویتامین دی در هر محدوده سنی روی لینک های زیر کلیک کنید: )
- به طور مرتب تمرینات ورزشی انجام دهید
- سیگار نکشید
- استفاده از الکل را محدود کنید
- مصرف مکمل کلسیم
منبع
مقاله علمی؛ Osteoporosis preventive behaviors in adolescent girls
مقاله علمی؛ ?Does Osteoporosis Run in Your Family
مقاله علمی؛ Pain management in osteoporosis
مقاله علمی؛ An overview and management of osteoporosis
مقاله علمی؛ Osteoporosis
مقاله علمی؛ Pharmacological Therapy of Osteoporosis
یه سوال داشتم یعنی با مصرف مرتب مکمل ها میشه پوکی استخوان رو درمان کرد؟
سلام خدمت شما همراه گرامی
خوشحالیم برای شما مفیده بوده
آیا مصرف لبنیات هم در درمان پوکی استخوان مفید هست یا چون برخی از پزشکان میگن لبنیات به خاطر پروتئین و سایر موادی که داره بدن رو اسیدی میکنه و در نهایت باعث میشه بدن کلسیم استخوان رو برداشت کنه
سلام خدمت شما همراه گرامی
برای بهبود پروسه تخریب استخوان سه رویکرد باید همزمان انجام شود؛
یک: مصرف رژیم غذایی غنی از کلسیم مثل لبنیات، کاهش مصرف سیگار و نوشیدنیهای الکی
دو: ورزش و فعالیت بدنی: باعث تحریک ساخت استخوان جدید میشود
سه: دارو و مکمل درمانی
سلام خدمت شما همراه گرامی
محصولی که کلسیم با ملح سیترات (قرص کلسیم سیترات) که در کنار آن حتما ویتامین دی، منیزیم و زینک هم باشد.
پیشنهاد ما با شما قرص کلسیترا میباشد که روزانه یک عدد قرص یکساعت پس از وعده ناهار مصرف شود.
مصرف لبنیات بصورت روزانه را فراموش نکنید.
و همینطور می توانید هم می توانید روی "محصولات سلامت استخوان و مفاصل" کلیک کنید تا محصولات مرتبط در سوپرابیون برای شما نمایش داده شود
از چه زمانی مناسبه که برای پیشگیری از پوکی استخوان قرص کلسیم مصرف کنیم؟
ممنون