ویتامین دی در دوران کرونا؛ تاثیر آن در پیشگیری و درمان کرونا


ویتامین دی  و کرونا
درمان کرونا با ویتامین دیبرای درمان و پیشگیری از کرونا ، گزینه های درمانی زیادی پیشنهاد می شود ولی چیزی که بطور قطع اثبات شده است، تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابله با این بیماری است. یکی از ویتامین هایی که اثربخشی قوی در تقویت سیستم ایمنی دارد، ویتامین دی هست
پژوهشگران زیادی در مورد نقش ویتامین دی در پیشگیری و درمان کرونا مطالعات زیادی انجام داده اند به همین دلیل در این مقاله قصد داریم تا در مورد اثر دقیق ویتامین دی روی کرنا و میزان مصرف آن در این دوران بپردازیم
 

اهمیت ویتامین دی در بدن و اثرات کمبود آن  

 
وجود کمبود ویتامین دی در بدن بدون علائم ظاهری ، تنها از طریق تست های سرم اندازه گیری خون، میزان ویتامین دی در بدن مشخص میگردد که این نوع کمبود بسیار شایع است .بعضی از موسسات میزان ویتامین D کمتر از ۲۰ نانوگرم در لیتر و بعضی دیگر میزان کمتر از ۳۰ نانوگرم در لیتر را معیاری برای تشخیص کمبود ویتامین D در نظر می گیرند. این درجه از کمبود ویتامین D ممکن است سبب توسعه پوکی استخوان و افزایش خطر شکستگی و افتادن در سالمندان شود. راشیتیسم (کودکان) و استئومالاسی (کودکان و بزرگسالان) به دلیل کمبود شدید ویتامین D در حال حاضر غیر معمول است به جز در جمعیتی که در معرض آفتاب قرار گرفتن غیر معمول کم ، کمبود ویتامین D در غذاهای غنی شده و سندرم سو جذب هستند.
 
 

مکانیسم ویتامین D در کاهش بیماری زایی  COVID-19  و اثر پیشگیرانه آن

 
 کمبود ویتامین دی مشکل بهداشت عمومی است که بیش از یک میلیارد نفر را در تمام رده‌های سنی در سراسر جهان تحت تأثیر قرار می‌دهد. در دهه گذشته، چندین مطالعه ارتباط بالقوه‌ای بین کمبود ویتامین دی و بیماریهای مختلف، از جمله عفونت سیستمیک را نشان داده است. کمبود ویتامین دی بر عملکردهای ایمنی بدن تأثیر می‌گذارد زیرا این ویتامین نقش مهمی در سیستم ایمنی ایفا می‌کند و باعث افزایش ایمنی ذاتی با ترشح پپتیدهای ضد ویروس می‌شود، که باعث بهبود دفاع از مخاط می‌شود. 
بیماری همه گیر COVID-19 در حال حاضر با انتقال SARS-CoV-2 بین افراد ایجاد می‌شود. کاهش میزان عفونت برای کنترل پذیرش در بیمارستان و جلوگیری از مرگ و بیماری بسیار مهم می‌باشد. طیف وسیعی از رویکردهای مختلف برای کاهش میزان عفونت در نظر گرفته شده است که یکی از این گزینه های پیشنهاد شده، مکمل ویتامین دی است زیرا فرض شده است که در پاسخ ایمنی بدن نقش دارد و می‌تواند پاسخ التهابی را کاهش دهد. در مطالعات بالینی، سطح پایین ویتامین دی سرم با عفونتهای حاد دستگاه تنفسی از جمله اپیدمی آنفولانزا مرتبط است. در مطالعه دیگر گزارش شده که افراد دارای غلظت ویتامین D سرمی <20 نانوگرم در میلی لیتر٬ 64٪ بیشتر در معرض خطر پنومونی (عفونت ریه) هستند.
 
همچنین برخی از بررسی‌های اخیر این فرضیه را مطرح کردند که کمبود ویتامین دی ممکن است عملکرد ایمنی دستگاه تنفسی را به خطر بیندازد و در نتیجه خطر شدت بیماری و مرگ و میر COVID-19 را افزایش دهد. به علاوه در مطالعاتی بررسی شده است که مثبت شدن SARS-CoV-2 بطور معکوس با سطح ویتامین دی در گردش ارتباط دارد، این رابطه در عرض‌های جغرافیایی، نژادها / قومیت‌ها، هر دو جنس و دامنه سنی نیز وجود دارد. این یافته ها انگیزه ای برای بررسی نقش مکمل ویتامین دی  در کاهش خطر ابتلا به عفونت SARS-CoV-2 و بیماری COVID-19 شده است.
اثر پیشگیری ویتامین دی و کرونا
 
اولین گزارش ها در بیماران مبتلا به  COVID-19 نشان می‌دهد که هیپوویتامینوز D(کمبود ویتامین D) در این جمعیت بسیار شیوع داشت به طوریکه 85٪ آنها دچار کمبود این ویتامین بودند، بدین صورت که غلظت سرم 25-هیدروکسی ویتامین (25 (OH) D) در بیماران  مبتلا به COVID-19 نسبت به گروه غیر مبتلا کمتر بوده است. به طور مشابه، همبستگی معکوس قابل توجهی در 20 کشور اروپایی بین غلظت ویتامین دی سرم و تعداد موارد مثبت COVID-19 و همچنین با مرگ و میر گزارش شده است. از طرفی، غلظت‌های کمتر ویتامین دی معمولاً در افراد مسن و افراد با سلامتی ضعیف مشاهده می‌شود  که در این گروه ها میزان مرگ و میر ناشی از همه گیری بیشتر از افراد دیگر می‌باشد که در اینجا می‌توان به نقش ویتامین دی توجه نمود. 
 
مکانیسم اثر ویتامین دی در کرونا 
 
ویتامین دی می‌تواند خطرات عفونت و مرگ و میر COVID-19 را حداقل از طریق سه مکانیسم کاهش دهد:
  • تنظیم سیستم رنین-آنژیوتانسین (RAS)
  • ایمنی ذاتی و تطبیقی سلولی
  • موانع فیزیکی ( ویتامین دی از سلولهایی تشکیل شده  که محکم به هم متصل شده‌اند تا از رسیدن فاکتورهای مهاجم (مانند ویروس‌ها) به بافتهایی که به عفونت حساس هستند جلوگیری کند).
 
با توجه به عدم درمان خاص برایCOVID-19 و فوریت این همه گیری و ایمنی مکمل ویتامینD، نتایج مشاهدات و مطالعات٬ مکمل ویتامین D (یک روش ارزان قیمت و در دسترس) را به عنوان یک درمان کمکی برای بهبود تظاهرات بالینی COVID-19  و پیشگیری آن ارائه می‌دهند، علاوه براین استفاده پیشگیرانه این ویتامین نیز در این دوره همه گیری اکیدا توصیه می‌شود. در نتیجه پیشنهاد می‌شود مکمل ویتامین D بر اساس نیازهای  فرد، عوامل خطر، و توصیه های فردی پزشک مطابق با دستورالعمل‌های موجود مصرف شود.
 
مصرف ویتامین دی در کرونا
 
توصیه هایی برای مصرف ویتامین دی در دوران کرونا 
 
مصرف همزمان مگادوز ویتامین D (50000 واحدی) با آمپول ویتامین D و یا مصرف مکمل مشابه با احتیاط انجام شود و می‌بایست با پزشک مشورت کرد. 
با توجه به شیوع بالای کمبود ویتامین دی در جامعه، قبل از ارائه مگادوز با دوز پیشگیری (ماهی یک عدد مکمل 50000 واحدی)، لزومی به اندازه‌ گیری سطح سرمی ویتامین D نیست. 
با توجه به این که نوع تزریقی ویتامین D زیست دسترسی خوبی ندارد لذا برای پیشگیری از کمبود ویتامین دی این شکل از دارو توصیه نمی‌شود.
می‌بایست برای جذب بهتر ، مکمل ویتامین دی با وعده‌های اصلی غذا ( صبحانه ، ناهار یا شام) مصرف شود.
مادران باردار:
لازم است کلیه مادران باردار از ابتدای بارداری تا هنگام زایمان، روزانهIU 1000  ویتامین D  مصرف نمایند.  این مقدار ویتامین می تواند به صورت مجزا و یا از پایان هفته شانزدهم بارداری در قالب مصرف مولتی ویتامین در بارداری (به شرطی که حاوی 1000 واحد ویتامین D باشد) مورد استفاده قرارگیرد.
 
در این باره می توانید مقاله ای که بطور کامل به این موضوع می پردازد مراجعه کنید
 
منبع 
مقاله علمی؛ SARS-CoV-2 positivity rates associated with circulating 25-hydroxyvitamin D levels​
 
مقاله علمی؛
مقاله علمی؛
مقاله علمی؛
مقاله علمی؛
مقاله علمی؛
 
verification